ABS fren sistemi sürüş güvenliğini arttırmak amacı ile 1960’lı yıllarda ortaya çıkmaya başlamış, günümüzün araçlarında ise vazgeçilmez olarak kullanılan bir fren mekanizmasıdır. Hayatımızın hemen hemen her yerinde bu teknoloji ile karşılaşmamıza rağmen, hala hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz.
Bu yazımızda sizlere ABS hakkında bilmeniz gerekenleri, ve ABS hakkında en çok sorulan 5 sorunun cevabını veriyor olacağız. Keyifli okumalar. 🙂
ABS teknolojisi, sistem olarak ilk defa Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte Alman Silahlı Kuvvetleri ABS sistemini transistörler ile kontrol etmeyi başaran ilk oluşumdur. Kısacası günümüzdeki teknolojik seviyeye atlamasının başlangıcı, Almanya’nın sayesinde olmuştur. Tarih boyunca herhangi bir teknolojik buluş ilk önce askeri amaçlar adına kullanılmış, daha sonradan insanların hayatlarına dahil olmuştur.
Askeri alanlardaki kullanımından sonra bu sistem gündelik hayatımıza 1967 yılında Jensen isimli İngiliz kuruluşu tarafından otomobillerde kullanılmaya hazır hale getirilmiştir. Askeri teknolojiden gündelik bir teknolojiye evrimleşmesi daha önce de bahsettiğimiz gibi oldukça alıştığımız bir durum. Tamamen otonomlaşmış uçakları gündelik yaşantımıza aktarmamız bile aynı bu süreçten geçmektedir.
ABS Ne Demek?
ABS anlaşılacağı üzere bir kısaltmadır. Bu kısaltmanın açılımı ise İngilizce’de “Anti-lock Braking System” iken, bu teknolojiyi otomobillere uyarlayan Almanların dilinde “Antiblockier-system“dir. Türkçe’ye ise “Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi” olarak çevirilebilir.
ABS Fren Sistemi Nedir – ABS Ne İşe Yarar?
ABS fren sistemi ani fren anında tüm yük, yol ve hava koşullarında tekerlerin fren basıncını ayarlayarak fren mesafesini kısaltır ve tekerlerin kitlenmesini önler. Tekerler yol tutuşunu kaybetmediği için ani fren anında manevra imkanına da sahip olmanızı sağlar.
ABS Neden Gereklidir?
ABS ani fren anında tekerlerin kilitlenmesini önler. Tekerlerin kilitlenmesi sebebi ile fren mesafesinin artması, kilitlenmiş tekerlerin kayması sonucu direksiyon hakimiyetinin kaybı gibi olayların önüne geçer. Bu sayede bir çok kazayı önlemektedir.
ABS Nasıl Çalışır?
ABS Fren Sistemi dört tekerlekte bulunan sensörlerin ABS beynine ilettiği verilerin işlenmesiyle dört tekerin fren gücünü birbirinden bağımsız olarak saniyenin 1/18’inde düzenleyerek kitlenmeyi engeller. ABS’nin çalıştığını arabanızın mekanik bir titreşim oluşturmasından ve fren pedalının sertleşmesinden kısaca anlayabilirsiniz.
ABS Ne Zaman Zorunlu Olmuştur?
ABS ülkemizde 2005 yılında çoğu araç sınıfı için zorunlu olmuştur.
ABS Devre Dışı Bırakıldığı Durumlarda Ne Gibi Tehlikeler Oluşur?
ABS fren sisteminin devre dışı bırakıldığı durumlarda tekerin düzensiz aşınması sonucu yol tutuşu kaybı, ani fren anında tekerlerin kitlenerek kayması, direksiyon hakimiyetinin kaybı olabilmektedir. Kaza olma riski ciddi oranda artar.
ABS Kapatmanın Cezası Nedir?
Kimi sürücüler araçlarını trafik canavarlığı fantezilerine alet etmeyi sever, ancak kendilerine fazla güvenerek kendilerini riske atmanın yanında diğer sürücüleri de riske atarlar. Bu fantezilerin doğrultusunda kimi sürücülerin zaman zaman ABS’yi devre dışı bıraktığına şahit oluruz, ancak ABS’yi sürücünün kafasına göre (Deyim yerindeyse zırt pırt. ) kapatıp açması sistemde arızalara sebebiyet verebilir. Bunun dışında kimi kullanıcılar ise ABS’yi ikaz ışığının yanmaması için de devre dışı bırakabiliyor.
Bu iki kullanıcı tipinin de genelde unuttuğu bir gerçek vardır: ABS arızası araç muayenesinde ağır kusur olarak sayılır. Tamiri sağlanıp muayene tekrarı gerekir.
ABS’nin kapatıldığı trafik polisi tarafından görülmesi ise bir ceza teşkil etmemektedir. Yine de her ihtimale karşı sürüş güvenliğinizi tehlikeye atmamalısınız.
ABS Işığı Neden Yanar?
ABS ikaz lambasının yanmasının sebebi fren sisteminde bir problem olmasıdır. Yanan ışığın rengi genelde kehribar olmasına rağmen, kimi araçlarda bu ışık turuncu, kırmızı, ya da sarı renklerde karşınıza çıkabilir. Bu ışık ile karşılaştığınız durumlarda internette arama yapmayı bırakıp, hemen bu alanda yetkili bir firma ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. ABS sisteminin arızalı olması sürüş güvenliğinizi ciddi derecede tehlikeye atabilir.
ABS Beyin Tamiri Gerekli Mi?
Arıza kaynağı illa ki mekanik fren sisteminde olmak zorunda da değildir. ABS sistemini kontrol eden beyinde donanımsal ya da yazılımsal bir sorun meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle aracınızı ikaz ışığı yanmasının sebebi ile servise götürdüğünüzde beyin tamiri ya da değişimi gerekebilmektedir.
ABS Lambası Söndürme İşlemi
ABS ikaz ışığını internette bulacağınız teknikler ile söndürmek çoğu zaman sadece ışığın yanmasını engelleyecektir. Işığın yanmasına sebep olan arızayı çözmeyecektir. Eğer aracınız kullanılacak durumda ise size en yakın servis noktasına aracınızı götürün. Ancak sürmeye korkuyorsanız, veya aracınız sürülecek durumda değil ise derhal bir yol yardım ekibine ulaşın. İşi uzmanlarına bırakmak her zaman daha doğru bir seçim olacaktır.