Elektrikli araç şarj istasyonları, tamamen elektrikli ve plug-in hibrit araçların tamamını şarj etmek için elektrik enerjisi kullanan cihazlardır. Bu istasyonların diğer şarj türlerine göre bir dizi avantajı vardır: araçları park halindeyken şarj edebilme, frenleme ve hızlanma sırasında kullanılan enerjiyi geri kazanabilme, araçları elektrik şebekesinden şarj etmekten daha hızlı şarj edebilme.
Bu makale, elektrikli araç şarjının nasıl çalıştığını ve sizin için doğru istasyonu bulmak için bilmeniz gerekenleri tartışacaktır. Bu temel bilgileri anlayarak ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun şarj cihazlarını seçebileceksiniz.
Elektrikli Araç Şarj Türleri Nelerdir?
Elektrikli araç şarjı nispeten yeni bir teknolojidir ve her geçen gün daha fazla otomobilin aralara katılmasıyla, aracınız için hangi şarj cihazının en iyi olduğunu bilmek zor olabilir. İki ana tip elektrikli araç şarj cihazı vardır: hızlı şarj cihazları ve seviye 2 şarj cihazları. Hızlı şarj cihazları, otomobil üreticisine bağlı olarak, tam olarak şarj edilmiş bir elektrikli aracın pilini 4 ila 8 saatte şarj edebilir. Seviye 2 şarj cihazları, hızlı şarj cihazlarından daha hızlı şarj olur, ancak saatte yalnızca 5 ila 10 mil menzil ekler.
General Electric (GE) ve Siemens, buzdolabı, çamaşır makinesi veya kurutma makinesi gibi ev aletlerinizle aynı prize takmanıza olanak tanıyan yeni bir tür 2. seviye şarj cihazı geliştirdi. Yeni bir Tesla hızlı şarj sistemi de dâhil olmak üzere geliştirilmekte olan birkaç hızlı şarj cihazı var. Bu sistemlerden bazıları bir aracı 30 dakikadan daha kısa sürede sıfırdan %80’e şarj edebiliyor.
Spektrumun diğer ucunda, bazı DC seviye şarj cihazları, bir aracı güneş enerjisi veya priz kullanarak gece boyunca şarj edebilir. Bazı daha büyük DC şarj cihazları, aracınız için AC ısıtma ve soğutma gibi hizmetler de sağlayabilir.
Elektrikli Araçları Şarj Etmek için Konektör Türleri Nelerdir?
Elektrikli araçları şarj etmek için iki tür konektör vardır: SAE J1772 ve CHAdeMO. SAE J1772 konektörlerinin üç kanadı vardır ve “CCS” konektörleri olarak da bilinirler. CHAdeMO konektörleri Japoncadır ve dört kanatlıdır. İki farklı konektör, şarj istasyonlarının bugün piyasada bulunan tüm elektrikli araçlarla uyumlu olmasını sağlar.
Hızlı şarj cihazları, elektrikli bir aracı uzun mesafeler sürmeyi mümkün kılarken, seviye 2 şarj cihazları, hızlı şarj cihazına yapılan yolculuklar arasında aracınızı en iyi durumda tutmanıza yardımcı olur. Peki doğru şarj istasyonunu nasıl bulacaksınız? Tam olarak ihtiyacınız olan şarj cihazı tipi, sürüş alışkanlıklarınıza ve sahip olduğunuz araç tipine bağlıdır. Örneğin, evinizden işe veya okula seyahat ederken, aracı yalnızca kısa mesafeler için tek bir yerde kullanıyorsanız, yalnızca hızlı bir şarj cihazına ihtiyacınız olacaktır. Siz evdeyken araba şarj olacağından, yolculuklar arasında pilinizi en iyi durumda tutmak konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.
Bununla birlikte, düzenli olarak uzun mesafe araç kullanıyorsanız, bu durum aküye zarar verebilir ve genellikle “menzil kaygısı” olarak adlandırılır. Bu, bir elektrikli araç sahibinin, hızlı şarj cihazı veya seviye 2 şarj cihazı olsun, bir şarj alanından çok uzağa seyahat etmekten endişe duyduğu zamandır. Menzil kaygısı yaşıyorsanız, seviye 2 şarj cihazı tam size göre. Seviye 2 şarj cihazları siz yoldayken elektrikli aracınızı şarj edebilir ve aracınızın en yüksek performansta çalışmasını sağlar.
Seviye 2 şarj cihazlarının başka bir avantajı daha var: aracı şarj etmek için güneş enerjisi kullanabilirler. Bu, elektrikli aracınızın hem elektrikle hem de güneş ışığıyla çalışabileceği anlamına gelir ve bu da onu bugün piyasadaki diğer araçlardan daha temiz ve daha çevre dostu bir seçenek haline getirir. Sürüş alışkanlıklarınıza uygun şarj cihazı tipini seçmenin yanı sıra aracınızın diğer özelliklerini de göz önünde bulundurmalısınız. Elektrikli araçlar şarj olurken çok az enerji kullanır. Örneğin, ortalama 240 VAC elektrik prizi kullanıyorsanız ve elektrikli aracınızı hızlı şarj cihazında şarj ediyorsanız, saatte 0,5 kWh’den daha az elektrik kullanmış olursunuz. Belirli aracınızı şarj etmek için gereken tam güç miktarı, pil kapasitesine ve sürüş aralığına bağlıdır, ancak çoğu durumda genellikle günde 1 kWh’nin altındadır.
Elektrikli Şarj İstasyonlarının Dezavantajları Nelerdir?
Çoğu yeni teknolojide olduğu gibi, elektrikli araç şarj istasyonlarının da bazı dezavantajları vardır. Çok çeşitli elektrik sistemlerine (örneğin elektrik şebekesi, ağır elektrikli aletler ve güneş enerjisi) bağlanmaları gerektiğinden, bu şarj cihazları bazen sorunlara neden olabilir. Bu sorunu en aza indirmeye yardımcı olmak için GE, DC 30 adı verilen ve tek bir prizle aynı anda üç elektrikli aracı şarj edebilen hızlı bir şarj istasyonu geliştirdi. Ayrıca, bazı hızlı şarj cihazları 30 dakikadan daha kısa sürede tam şarj kapasitesine ulaşabilir. Günümüzde yollarda elektrikli araçların artan oranda benimsenmesi ve her yıl daha güçlü bir model yelpazesinin kullanıma sunulmasıyla birlikte, bir şarj cihazı satın almadan önce aracınızın nasıl şarj edileceğini araştırmanız önemlidir.
Günümüzde standart seviye 2 şarj cihazlarından, bir aracı 4-8 saatte şarj edebilen hızlı şarj cihazlarına kadar birçok farklı şarj istasyonu mevcuttur. Elektrikli aracınız için hangi şarj cihazının doğru olduğuna karar vermek için, sahip olduğunuz arabanın türünü, sürüş alışkanlıklarınızın yapısını ve ne sıklıkla uzun mesafe kullandığınızı göz önünde bulundurmalısınız. Bütçenize uygun olanı seçebilmeniz için her bir şarj istasyonu için ne için ödeme yaptığınızı bilmek de önemlidir. Deneyimsiz bir alıcı yüksek maliyetten korkabilir, ancak gerçek şu ki, daha güçlü şarj cihazları genellikle daha uzun süre dayanır ve kullanım ömrü boyunca daha zayıf olanlardan daha az sorun yaşar.
Daha fazla bilgi için buraya tıklayın…