Pegasus Spyware son günlerde en çok konuşulan zararlı yazılımlar arasında yer almakta. Özellikle mobil cihazlardaki hareketleri kontrol etmesi nedeniyle kullanıcılar cihazlarının durumlarını merak ediyorlar. Nitekim pek çok kullanıcı da Pegasus virüsü konusunda ne yapacağini bilemiyor. Peki, dünya genelinde ilgi çeken bu casus yazılım nedir ve nasıl korunulması gerekmekte?
Pegasus Spyware Nedir?
Pegasus spyware virüsü aslında sanıldığı kadar yeni bir virüs değil. iOS cihazlara karşı etkinliği kabul edilen program ilk olarak 2016 yılında keşfedildi. Temel olarak iOS cihazlar arasında hızlı yayılım gösteren program kullanıcıların hareketlerini takip edebiliyor. Özellikle mesajlaşmaları, şifreleri, ekran görüntüleri, tarayıcı geçmişi gibi kişisel verileri derleyen program kullanıcılar için kuvvetli ölçüde tehlike oluşturmakta.
Kaspersky tarafından yapılan açıklama ise programın yeteneklerini açıkça ortaya koymakta. Nitekim Pegasus casus yazılımı, kullanıcı verilerini takip etmekle beraber aynı zamanda derlemekte. Bu verileri çeşitli kanallar üzerinde istihbarat örgütlerine toplayan yazılım ayrıca başka özelliklere de sahip. Yine Pegasus telefon virüsü hakkında yapılan başka bir raporda programın telefonun mikrofonunu dinleyerek kullanıcıların konuşmalarını da derlediğini ortaya koymakta.
Pegasus Casus Yazılımı Hangi Cihazlara Bulaşabilir?
Casus yazılım özellikle iOS cihazlara yayılım göstermektedir. Nitekim yeni nesil telefonlardan olan iPhone 11 ve iPhone 12 modellerine de bu virüsün bulaştığı bilinmektedir. Android tarafında ise cihaz sistem açıkları etkili olamamaktadır. Bu nedenle kullanıcılar tarafından yapılan hatalar cihaza virüsün yayılmasını tetikleyebilmektedir. Android kullanıcıları bu konuda şanslı sayılabilirler, fakat yinede potansiyel hedefler arasında yer almaktadırlar.
Pegasus Virüsü Telefonlara Nasıl Bulaşıyor?
Pegasus Virüsü cihazlara bulaşmak için sistemsel eksiklikleri kullanmak. Aslında cihazlara virüs bulaşması için kullanıcıların tetikleme hareketi başlatmaları beklenmektedir. Nitekim bir kullanıcı zararlı bir bağlantıyı takip ettiğinde bilinçsiz olarak cihazını açık hedef haline getirmektedir. Ancak ilgili virüs sistemsel açıkları kullandığı için kullanıcıların cihaz üzerinde etkinlik oluşturmadan etkilenmesine neden olmakta. Özellikle iOS cihazlarda yer alan iMessage uygulaması üzerinden Pegasus Spyware virüsü yayılım göstermektedir. Fakat program bununla beraber Facebook, Whatsapp, Viber, Telegram, Email gibi servisleri de kullanıcı adına kullanabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Teknoclouds Domain Silinme Olayı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca daha fazla güncel içerik için Haber ve Mobil sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Pegasus Virüsü Nedir?
Pegasus casus yazılımı 2016 yılında ortaya çıkmış mobil cihazları etkileyen bir yazılımdır. İsrail menşeili olduğu iddai edilmektedir. Virüsün istihbarat toplama amacıyla kullanıldığı ve kullanıcı deneyimlerini arşivlediği bilinmektedir.
Pegasus Virüsünden Nasıl Korunulur?
Pegasus yazılımı yayılımı itibariyle kullanıcılar arasındaki ortak sistemleri kullanmaktadır. Bu noktada programdan korunmak için aktif bir yol bulunamamaktadır. Özellikle sistemsel açıklar nedeniyle yazılım hızlıca yayılabilmektedir. Fakat MVT yani Mobil Doğrulama Testi, Pegasus yazılımının bir cihazı etkileyip etkilemediği konusunda kullanılabilmektedir.